τηλ.2621362427 | Πλατεία Σ.Καράγιωργα ΤΚ 271 31 | dimospirgou@gmail.com   

Map

Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου- Δημοτική Αγορά

Πρόκειται για διώροφο αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο με υπόγειο και εσωτερικό αίθριο που χτίστηκε γύρω στο 1890. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η αγορά ήταν ξύλινη. Το 1889 με πρωτοβουλία του δημάρχου Πέτρου Αυγερινού αποφασίστηκε η διάθεση 200 χιλιάδων δραχμών για την ανέγερση λιθόκτιστης αγοράς στο ίδιο σημείο. Στις 13 Ιανουαρίου 1890 ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες για την κατασκευή της νέας δημοτικής αγοράς. Την μελέτη του έργου επιμελήθηκε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Τσίλλερ.

Ι.Ν. Αγίας Κυριακής

Η Αγία Κυριακή είναι η παλαιότερη εκκλησία του Πύργου. Είναι γοτθικού ρυθμού και διατηρεί ακόμα και στις μέρες μας τα χαρακτηριστικά της. Στο εσωτερικό της υπάρχουν αγιογραφίες του σπουδαίου Ζακυνθινού Ταμβάκη.

Επαρχείον

Ο λόφος του Επαρχείου βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο νότιο άκρο της κεντρικής πλατείας του Πύργου. Αποτελεί μια όαση δροσιάς στο κέντρο της πόλης, με ένα μικρό δασάκι για πικνικ και χώρο χαλάρωσης και με παιδική χαρά έτοιμη να φιλοξενήσει τα μικρά παιδιά. Έχει θέα προς την νότια πλευρά της πόλης και έως τη θάλασσα.

Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους

Η εκκλησία του Άγιου Χαράλαμπου κατασκευάστηκε στην εποχή της Τουρκοκρατίας από την οικογένεια Βιλαέτη. Ο Άγιος Χαράλαμπος αποτελεί το πολιούχο της πόλης του Πύργου αφού σύμφωνα με την παράδοση έσωσε την πόλη από τον κίνδυνο της πανούκλας. Στο σημείο στο οποίο σταμάτησε η επιδημία κατασκευάστηκε το εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου. Μέσα στο ναό φυλάσσεται η εικόνα του Αγίου η οποία δωρήθηκε, το 1687, από την οικογένεια Βιλαέτη την οποία είχαν φέρει μαζί τους από τα Βελά Ηπείρου. Από το 1946 ο Άγιος Χαράλαμπος γιορτάζεται επίσημα ως πολιούχος της πόλης μας.

 

Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου έχει χτιστεί σε σχέδια Τσίλλερ. Είναι χτισμένη σε έναν από τους επτά λόφους της περιοχής. Σημαντικό ρόλο στην κατασκευή της, αφού ήταν ο κύριος ευεργέτης, διαδραμάτισε ο Ιωάννης Λιούρδης.Μέσα στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

Nεοκλασικό κτίριο με επιβλητική αρχιτεκτονική που κοσμεί την κεντρική πλατεία της πόλης. Η ανέγερσή του έγινε με δωρεά του Ιωάννη Λάτση.

Στο χώρο στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Πύργου, το Γραφείο του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και η αίθουσα που φιλοξενεί τη Λαογραφική Έκθεση.

Κατάκολο

Το Κατάκολο είναι μια παραλιακή κωμόπολη με πλούσια ιστορία, που η φύση της χάρισε απλόχερα πολλές από τις ομορφιές της. Γραφικό, με έντονο το παραδοσιακό χρώμα το Κατάκολο υποδέχεται σήμερα στο λιμάνι του τους επισκέπτες δίνοντας παράλληλα πολλές επιλογές για ευχάριστες διακοπές. Είναι χτισμένο κοντά στα ερείπια της Αρχαίας Φειάς, ενώ στην είσοδο δεσπόζουν οι παλιές σταφιδαποθήκες που τότε χρησίμευαν για την αποθήκευση της σταφίδας που έφευγε με πλοία προς τις δυτικές περιοχές.

Θέατρο Απόλλων

Είναι δωρεά του κτηματία Σωκράτη Συλλαϊδόπουλου και κατασκευάστηκε τη χρονική περίοδο μεταξύ 1850 - 1900. Λειτουργεί ως χώρος θεάτρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Με τη μνημειακή όψη του και την επιμελημένη και ενδιαφέρουσα μορφολογία του (επενδυμένες με μάρμαρο παραστάσεις με μαρμάρινα επίκρανα διακοσμημένα με ανθέμια) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα.

 

 

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς

H Ιερά Μονή Σκαφιδιάς βρίσκεται 10 μόλις χλμ από τον Πύργο και δίπλα από τα καταγάλανα νερά του Ιονίου, στις εκβολές του ποταμού Ιάρδανου.Έκθαμβος θα μείνει ο επισκέπτης αντικρύζοντας από μακριά το μεσαιωνικό φρούριο που το περιστοιχίζει.. Το μοναστήρι της Παναγίας της Σκαφιδιώτισσας, από την οποία πήρε το όνομα, κτίστηκε το 10ο αιώνα μ.χ.

Αξιοθέατα | Δήμος Πύργου

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.