τηλ.2621362427 | Πλατεία Σ.Καράγιωργα ΤΚ 271 31 | dimospirgou@gmail.com   

26-5-2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από τη σημερινή συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Γαβριήλ Λιατσή και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κ. Γεώργιο Ανδριόλα, για την παρουσίαση πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020".

Δημιουργία: 05/26/2016 - 17:48

 

                      

 

για το φωτογραφικό υλικό πατήστε  εδώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

26-5-16

 

Θέμα: Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα:

            ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020 ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ «2. Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον»

 

Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 463 Πρόσκλησης, με Κωδικό: 26b11b_1 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2, του Ε.Π. ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, υποβάλλαμε την 23/5/2015 πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας», κωδικό MIS 5001100 και συνολική δημόσια δαπάνη 2.091.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α).

Από την Παρασκευή 20-5-2016 είχε κατατεθεί από τις Υπηρεσίες της Δ.Ε.Υ.Α.Π. πλήρης φάκελος για το έργο, με όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και μελέτες, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πρόσκληση. Θεωρούμε ότι το προτεινόμενο προς  χρηματοδότηση έργο καλύπτει απολύτως τα κριτήρια επιλεξιμότητας της  Δράσης, τα οποία σε συνδυασμό με την αρτιότητα του υποβληθέντος φακέλου θα τύχουν της μέγιστης αξιολόγησης από την Περιφέρεια.

Ελπίζουμε ότι ο Περιφερειάρχης Δ.Ε. κ. Κατσιφάρας, όλοι οι Φορείς του νομού, και ιδιαίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Π.Δ.Ε και πρώην Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Αριστειδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπράμος, και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Ηλείας (ιδιαίτερα όσοι ζουν στον Πύργο) θα είναι στο πλάι μας και θα πιέσουν για την χρηματοδότηση ενός έργου που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα και τον επιβεβλημένο εκσυγχρονισμό της Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πρωτεύουσας του νομού. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει υποβληθεί άλλη πρόταση για χρηματοδότηση έργου από άλλον Δήμο ή φορέα της Ηλείας, οι πληροφορίες μας όμως επιβεβαιώνουν ότι έχουμε τον αρτιότερο και τον πιο ώριμο φάκελο. Ελπίζουμε η Ηλεία να έχει το αντίστοιχο μερίδιο που της αναλογεί από την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας στην κατανομή των 10.500.000€ του Προγράμματος και σαφώς να γίνει σεβαστό από όλους – απαιτούμε να γίνει σεβαστό από όλους - ότι ο Πύργος είναι η Πρωτεύουσα του νομού, και άρα έχει προτεραιότητα.

          Σε σχέση με το προτεινόμενο έργο, κατατέθηκε αίτηση χρηματοδότησης και τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα και δικαιολογητικά, ενώ έχουν εκπονηθεί όλες οι σχετικές μελέτες, μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης και έχουν λάβει την προβλεπόμενη έγκριση από τα αρμόδια όργανα. Από τα τέλη Ιανουαρίου ξεκίνησε ένας «μαραθώνιος» προκειμένου να έχουμε μία πλήρη και ώριμη μελέτη - όχι μόνο με προϋπολογισμούς και τεχνικές περιγραφές – αλλά με Τεύχη Δημοπράτησης και Τεχνικές Προδιαγραφές για ένα Έργο Υψηλής Τεχνολογίας και μεγάλων απαιτήσεων. Ένα έργο που πραγματικά εάν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ. Δεν μιλάμε για μία επέκταση Δικτύου ή για αλλαγή ενός δικτύου αγωγών. Το έργο αναφέρεται σε πραγματικό εκσυγχρονισμό του Δικτύου, σε ανάπτυξη συστημάτων ελέγχου διαρροών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ύδατος και στην Προμήθεια του πιο σύγχρονου εξοπλισμού διαχείρισης ύδατος. Περιγραφικά σας λέω ότι με τηλεδιαχείριση, δηλαδή είτε από το κινητό ενός υπαλλήλου κατάλληλα εκπαιδευμένου είτε από το κέντρο ελέγχου (control center) που θα κατασκευαστεί στο κτίριο της Αποθήκης της Δ.Ε.Υ.Α.Π., θα μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να παρεμβαίνουμε στο δίκτυο της ύδρευσης της πόλης, να απομονώνουμε τμήματα που θα έχουμε διαρροή, να ελέγχουμε την δεξαμενή υδροδότησης στο Λαμπέτι, να ελέγχουμε-αυξομειώνουμε την πίεση του δικτύου τόσο αυτόματα όσο και μηχανικά προλαμβάνοντας διαρροές και σπασίματα του δικτύου, να γνωρίζουμε σε ποιο τμήμα αγωγού υπάρχει αφανής διαρροή αλλά και επίσης σε πραγματικό χρόνο να ελέγχουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά έγινε και η αποτύπωση του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Πύργου. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αποτύπωση και καταγραφή του δικτύου αγωγών της πόλης που είναι άνω των 100χλμ. Η ΔΕΥΑΠ κάθε φορά που χρειαζόταν επαφύοταν σε σκαριφήματα, στις γνώσεις και στο μνημονικό του προσωπικού και των υδραυλικών της, μία γνώση που μετά την συνταξιοδότησή τους, χανόταν και αυτή. Αυτό πια δεν υπάρχει. Έγινε πλήρης αποτύπωση του δικτύου των αγωγών όπου με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού (σε περιβάλλον GIS) θα έχουμε την εποπτεία και την απεικόνιση όλου του δικτύου. Δηλαδή και για να είμαστε πιο κατανοητοί στους δημότες, το δίκτυο θα αποτυπώνεται σε δορυφορική εικόνα – αεροφωτογραφία, και μέσω προσομοίωσης η Υπηρεσία θα «βλέπει» πια το δίκτυο σε πλήρη ανάπτυξη και με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Τελειώνοντας θέλω να αναφέρω ότι Επειδή η διαδικασία της χρηματοδότησης ήταν καθαρά ανταγωνιστική (με άλλους Δήμους και νομικά Πρόσωπα) και επειδή ειλικρινά δεν γνωρίζαμε εάν θα προλαβαίναμε να ολοκληρώσουμε τον φάκελο του έργου, μέχρι σήμερα είχαμε ενημερώσει μόνο τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. της επιχείρησης. Από αύριο θα ενημερώσουμε και τους προναφερόμενους θεσμικούς οι οποίοι θεωρούμε ότι θα συνδράμουν και θα ασκήσουν την επιρροή τους για την χρηματοδότηση του έργου.

Σύντομη Τεχνική Περιγραφή

Η Τεχνική Υπηρεσία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πύργου (Δ.Ε.Υ.Α.Π.) συνέταξε την παρούσα μελέτη που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας, την εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού σε περιοχές ευθύνης της, οι οποίες παρουσιάζουν ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο, μη ορθολογικό τρόπο λειτουργίας ενώ απαιτείται και ιδιαίτερη μέριμνα για την διασφάλιση της ποιότητας του νερού όσο και τις συνθήκες περιβάλλοντος με ακραίες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις ιδιαίτερα ως προς τις χαμηλές τιμές.

Ο σκοπός της Δ.Ε.Υ.Α.Π. είναι η επίτευξη της ορθολογικής διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Πύργου με την οποία εξασφαλίζονται τα παρακάτω σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών της :

  • η επάρκεια στην ποσότητα και την ποιότητα του προσφερόμενου νερού στον καταναλωτή, με ικανοποιητική πίεση μικρού εύρους διακύμανσης σ’ όλο το μήκος του δικτύου, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του,
  • η συνεχής και αδιάλειπτη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος ύδρευσης
  • ο σχεδιασμός της μελλοντικής ανάπτυξης του υδρευτικού συστήματος &
  • η δραστική μείωση των απωλειών νερού και η βελτιστοποίηση του υδατικού ισοζυγίου

Η προς χρηματοδότηση προτεινόμενη πράξη αφορά στην προμήθεια με τίτλο  " Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας". Η συγκεκριμένη πράξη αφορά στην:

  1. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Είκοσι (20) Τοπικών Σταθμών Απομακρυσμένου Ελέγχου (Τ.Σ.Ε.) για την παρακολούθηση όλων των κρισίμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη, ποιοτικά χαρακτηριστικά και άλλες κρίσιμες παραμέτρους) στις υποδομές του δικτύου. Μέσω των σταθμών αυτών θα δημιουργηθεί ένα υπόβαθρο παρακολούθησης των απωλειών του δικτύου, θα δοθούν τα απαραίτητα δεδομένα για τον υπολογισμό του υδατικού ισοζυγίου και η Υπηρεσία θα οδηγηθεί στην αποδοτικότερη λειτουργία του, μειώνοντας δραστικά το κατασπαταλούμενο νερό και το κόστος λειτουργίας των γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της ποιότητας του νερού.
  2. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Δέκα (10) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Διαχείρισης Πίεσης (Τ.Σ.Ε.Δ.Π.) για την παρακολούθηση παραμέτρων (παροχή, πίεση, και διαχείριση πίεσης) στις υποδομές του εσωτερικού δικτύου της πόλης του Πύργου με σκοπό τον έλεγχο διαρροών στο δίκτυο.
  3. Προμήθεια φορητού προγραμματισμού και ανίχνευσης διαρροών (Φ.Σ.Ε.), που περιλαμβάνει:
  • Δύο (2) Μονάδες προγραμματισμού των λογικών ελεγκτών
  • Έναν (1) Ψηφιακό συσχετιστή
  • Ένα (1) Ακουστικό γαιόφωνο
  • Τριάντα (30) Τηλεμετρικές διατάξεις ανίχνευσης διαρροών και εκπομπής συναγερμού
  • Ένα (1) Σύστημα επισκόπησης αγωγών και εντοπισμού διαρροών
  1. Προμήθεια και εγκατάσταση ενός (1) Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.) (εξοπλισμός, λογισμικά και επικοινωνίες).
  2. Παράδοση σε θέση πλήρους και κανονικής λειτουργίας του συνολικού συστήματος.
  3. Δοκιμαστική λειτουργία του συνολικού συστήματος καθώς και απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του για διάστημα τριών (3) μηνών, από την ημερομηνία θέσεως του σε λειτουργία και επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με ταυτόχρονη τήρηση των προγραμμάτων ελέγχου, μετρήσεων και συντηρήσεων, τα οποία θα παραδίδονται στην Υπηρεσία και
  4. Εκπαίδευση του προσωπικού της Υπηρεσίας κατά το διάστημα της 3 μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευές, τήρηση προγραμμάτων μετρήσεων κλπ της προμήθειας και ο εφοδιασμός της με τα αντίστοιχα πλήρη προγράμματα, βιβλία, εγχειρίδια, καταλόγους ανταλλακτικών και οδηγίες για την σωστή, εύρυθμη και μακρόχρονη λειτουργία του συστήματος.

 

Ειδικότερα η εν λόγω Δράση περιλαμβάνει τα κάτωθι:

 Το σχεδιασμό του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου το οποίο αποτελείται από τον Κεντρικό Σταθμό, τους απομακρυσμένους Τοπικούς Σταθμούς, το επικοινωνιακό δίκτυο και τον Φορητό εξοπλισμό διαρροών και προγραμματισμού.

 Την προμήθεια και εγκατάσταση όλων των απαραίτητων οργάνων, αισθητηρίων και στοιχείων για τη συλλογή δεδομένων και παραμέτρων λειτουργίας και την ορθή λειτουργία των απομακρυσμένων τοπικών σταθμών ελέγχου, καθώς επίσης και της προγραμματιζόμενης μονάδος ελέγχου του κάθε σταθμού.

 Την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού του κεντρικού σταθμού εποπτείας και ελέγχου που περιλαμβάνει τον κύριο διακομιστή –server- του συστήματος, καθώς επίσης και του απαραίτητου εξοπλισμού –τερματικών υπολογιστών clients.

 Την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου επικοινωνιακού εξοπλισμού για τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακού δικτύου, που περιλαμβάνει τους διαχειριστές και διαμορφωτές επικοινωνίας, τους απαραίτητους ιστούς, κεραίες και καλώδια, καθώς επίσης και την απαραίτητη αντικεραυνική προστασία.

 Το σύνολο των εργασιών όπου αυτές απαιτούνται για την παροχή ισχύος σε πίνακες ελέγχου, τη διασύνδεση νέων και υφιστάμενων πινάκων, τις καλωδιώσεις οργάνων και αισθητηρίων, την αντικεραυνική προστασία του εξοπλισμού, την ορθή γείωση του προς εγκατάσταση εξοπλισμού, την κατασκευή φρεατίων και λοιπών οικοδομικών εργασιών όπου απαιτηθούν για την εγκατάσταση μετρητών παροχής και λοιπών στοιχείων, καθώς επίσης και των απαραίτητων υδραυλικών εργασιών.

 Τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη των εφαρμογών ελέγχου και εποπτείας τόσο των απομακρυσμένων σταθμών, όσο και του κεντρικού σταθμού και του δικτύου επικοινωνιών.

 Την παράδοση της πλήρους τεκμηρίωσης, των τεχνικών φυλλαδίων και ηλεκτρολογικών σχεδίων του συνολικά εγκατεστημένου εξοπλισμού, καθώς επίσης και την εκπαίδευση του προσωπικού της υπηρεσίας στο νέο σύστημα.

 Την δοκιμαστική λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος και την εγγύηση ορθής λειτουργίας αυτού.

 Το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου θα παραδοθεί σε πλήρη αποδοτική και αξιόπιστη λειτουργία ως λύση με το κλειδί στο χέρι (turn key solution), για το σύνολο της προμήθειας.

 

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι της Υπηρεσίας μέσω της εγκατάστασης του περιγραφόμενου συστήματος είναι:

 Να εφαρμόσει τις διεθνώς αποδεκτές πρακτικές βασικής απολύμανσης μέσω ολοκληρωμένων και αυτόματων συστημάτων χλωρίωσης στις κεντρικές δεξαμενές των οικισμών

 Να αναπτύξει δίκτυο πληροφόρησης πραγματικού χρόνου αναφορικά με τη μέτρηση των βασικών φυσικοχημικών παραμέτρων στις δεξαμενές

 Να εγκαταστήσει αυτοματοποιημένα συστήματα μέτρησης για την καταγραφή του συνόλου των μετρούμενων τιμών σε 24ώρη βάση

 να εξασφαλίσει την τηλεμετάδοση των δεδομένων και τον τηλεχειρισμό των συστημάτων με σκοπό την βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους και την αυτόματη ρύθμισή τους ανάλογα με τις καταστάσεις που ισχύουν κάθε φορά

 Να διασφαλίσει την αναγνώριση των ποιοτικών και ποσοτικών διαφοροποιήσεων του παρεχόμενου νερού προς κατανάλωση, με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση και τη λήψη μέτρων για την προστασία των υδρευόμενων πολιτών.

 Να διαχειριστεί την πίεση σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα υπερπίεσης,

 Να αξιολογήσει την υλοποίηση και επάρκεια των μεθοδολογικών προτύπων σε ανταπόκριση με τις τοπικές ανάγκες και τις νομοθετικές απαιτήσεις.

 Να εγκαταστήσει έναν υποστηρικτικό μηχανισμό για την διασφάλιση της ποιότητας του νερού με ταυτόχρονη ανάπτυξη του αισθήματος εμπιστοσύνης στους καταναλωτές και αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του σεβασμού στο πολύτιμο αγαθό αλλά και στους φορείς διαχείρισης του.

26-5-2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από τη σημερινή συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Γαβριήλ Λιατσή και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κ. Γεώργιο Ανδριόλα, για την παρουσίαση πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020". | Δήμος Πύργου

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.